Op donderdag 12 januari 2017 zijn wij naar Amsterdam geweest voor ons onderzoek. Wij zijn naar het Scheepvaart Museum, Rembrandthuis en het Rijksmuseum geweest.
Scheepvaart Museum
Als eerst gingen wij naar het Scheepvaart Museum. Wij werden in groepjes ingedeeld en gingen mee met een gids. We kregen een onderwerp en daar moesten we een ''gouden eeuw journaal'' mee maken. Met ons groepje kregen we een slaaf van de West Indische Compagnie. Rechts zie je deze video. De opdracht was om een journaal te maken die in de gouden eeuw zou zijn afgespeeld. Vroeger vonden ze slavernij doodnormaal. De mensen wisten niet dat ze het er zo erg aan toe hadden. De vrouw van de ......... verteld op het journaal dat ze het er prima hebben. Dat was dus niet zo maar dat wisten de mensen in de 17e eeuw niet
Hierna gingen we op een nagebouwd V.O.C. schip. We konden goed zien hoe de mensen op zo'n schip leefden. We zagen bijvoorbeeld hangmatten waar de mensen op lagen en hoorden over de straffen op zo'n schip. Dit hebben wij laten zien onder het tabblad ''VOC-schip''.
Rembrandthuis
Na het Scheepvaart Museum gingen wij naar het Rembrandthuis toe. Dit was het vroegere woonhuis van Rembrandt van Rijn. Hij woonde hier van 1639 tot 1658. Het huis kostte destijds 13.000 gulden, hij betaalde het in termijnen en kon dit makkelijk betalen omdat hij veel opdrachten had. 1658 kon hij echter het niet meer afbetalen en ging failliet. Het huis en al zijn bezittingen werden verkocht en werd genoteerd in een ''boedelinventaris''. Aan de hand van die lijst is het huis zo veel mogelijk ingericht als toen Rembrandt er woonde.
We zagen veel kamers, zoals de keuken, ontvangstkamer, een kamer waar de etsen werden afgedrukt, woonkamer, de ontvangstkamer, hal en woonkamer waar schilderijen hangen van Rembrandt en andere tijdgenoten, voorlopers, leerlingen en ook van zijn leermeester Pieter Lastman. Ook zagen we zijn atelier, waar hij veel van zijn schilderijen had geschilderd. Hier werd ons gezegd hoe ze verf maakten. De kamer naast het atelier was een zogenaamde ''kunstcaemer'' waar hij veel voorwerpen uitstalde die hij had verzameld. Er waren bijvoorbeeld gedroogde dieren, vreemde wapens, gipsen koppen en kleurige schelpen, die allemaal uit verschillende werelddelen kwamen.
We vonden het erg interessant om te zien hoe hij leefde, want dit is namelijk een groot deel van zijn leven. Het was bijzonder om te zien waar hij en zijn vrouw Saskia van Uylenburgh sliepen.
Rijksmuseum
Hierna gingen we naar het Rijksmuseum. We kregen een rondleiding van een vrouw. Eerst gingen we naar "De Nachtwacht'' van Rembrandt van Rijn toe en kregen we uitleg. Onze gids vertelde waarom de nachtwacht nou zo'n beroemd schilderij was en praatte met ons over de ''mysterie's''. Zo zou Rembrandt zelf verstopt zitten in het schilderij en het meisje kon de vrouw van Rembrandt, Saskia van Uylenburgh, zijn. Na de Nachtwacht bezochten we een portret van Michiel de Ruyter. Er werd verteld over de zeeslagen die de zeeheld had gewonnen en ook over het gouden beeld van het schip dat hij had meegenomen uit Engeland. Ook bezochten we het schilderij "De Bedreigde Zwaan'' van Jan Asselijn. We zagen ook nog ''Het Melkmeisje'' van Johannes Vermeer en kwamen erachter dat dit schilderij zo beroemd is doordat de verf die voor het schort is gebruikt destijds erg duur was. Het was namelijk gemaakt van ''lapis lazuli'' , een steen die helemaal uit Afghanistan kwam. Daarnaast zagen we ook ''Adolf en Catharina Croeser aan de Oude Delft'' van Jan Steen en het stilleven ''Stilleven met Kalkoenpastei'' van Pieter Claesz.